MUCE opent rondreizend circulair paviljoen
Leer via kunst meer over de circulaire economie: van matrassen tot de mode-industrie
22 augustus 2024 – Deze nazomer staat in het teken van duurzaamheid en innovatie met de opening van de rondreizende tentoonstelling MUCE Modulair. Het educatieve paviljoen trekt van 14 september tot 5 oktober 2024 door verschillende steden en brengt de circulaire economie tot leven in Antwerpen, Brussel en Gent.
MUCE, een opkomend initiatief dat het brede publiek informeert en activeert over de circulaire economie, werkt voor deze tentoonstelling samen met verschillende creatieve partners en bedrijven zoals Auping en 2dehands. Samen willen ze bezoekers op een toegankelijke manier inspireren om bewust na te denken over hoe we produceren en consumeren, en onze impact op de planeet. Hun missie: een wereld zonder afval, waar producten hun waarde behouden en grondstoffen eindeloos hergebruikt worden.
Van restmaterialen tot modulair paviljoen
Na het succes van het eerste pop-upmuseum in 2022, dat in één maand meer dan 6.000 bezoekers trok, heeft MUCE Cuypers & Q ingeschakeld voor de realisatie van het architecturale modulair paviljoen. Het Antwerpse architectenbureau, gespecialiseerd in circulariteit, heeft voor dit project gebruik gemaakt van gerecupereerde materialen, zoals restmetalen uit de haven en oude tenten, die na afloop eenvoudig weer in de kringloop zijn terug te brengen.
Daarnaast zorgt de Nederlandse, duurzame slaapexpert Auping voor het nodige comfort in het paviljoen. Samen met Studio Bogenna Ivana uit Antwerpen, creëert Auping unieke kussens van restmaterialen uit hun fabriek in Deventer, wat een goed voorbeeld is van afval dat een nieuw leven krijgt.
Jong talent verbeeldt de sociale kant van de circulaire economie
Drie opkomende kunstenaars, Tatjana Huong Henderieckx, Pol Olivier en Ged Proost, krijgen via MUCE een platform om de interactie tussen sociale en circulaire economie visueel krachtig te verbeelden. Ze onderzoeken de hele circulaire keten, niet alleen vanuit economisch, maar ook vanuit sociaal perspectief, om deze begrijpelijker en benaderbaarder te maken.
Ze behandelen diverse thema's en stellen onder andere kritische vragen over de arbeidsomstandigheden bij het winnen van grondstoffen voor de groene transitie en de status en perceptie verbonden aan de intensieve handenarbeid in een circulaire economie. Daarnaast kijken ze naar het imago van restmaterialen: hoe kunnen we schoonheid vinden in het hergebruik en herstellen van grondstoffen en producten?
"Met deze rondreizende tentoonstelling wil ik voorbijgangers op een creatieve manier inspireren, verbinden en activeren rondom de circulaire economie. Het doel is om een dialoog te stimuleren en draagvlak voor een duurzame transitie te vergroten. In plaats van een tentoonstelling op een high-end plek, brengen we duurzaamheid tot leven in het straatbeeld, midden in de openbare ruimte. We komen naar de mensen toe en praten daar over de kringloop van wat we produceren en consumeren. Dit draagt bij aan de bredere missie van MUCE: de circulaire economie opschalen door middel van cultuur. Kunst is een meer aansprekende manier om complexe thema’s over te brengen," aldus Nina Maat, oprichter van MUCE.
Circulaire dromen
Ook de matrassenindustrie komt aan bod. Jaarlijks worden in Europa ruim 35 miljoen oude matrassen weggegooid, een afvalberg die meer dan 20 grote voetbalstadions zou kunnen vullen. MUCE-initiatiefneemster Nina Maat heeft succesvol mee gepleit voor wetgeving die ervoor zorgt dat afgedankte matrassen beter worden verwerkt in plaats van verbrand.
In het paviljoen presenteert Auping een casestudie met de nodige innovaties en uitdagingen op weg naar een afvalvrije matrassenindustrie.
Mark Groot Wassink, Director Sustainability & Innovation van Auping, benadrukt: “Dit is het decennium waarin grote maatschappelijke transities moeten worden gerealiseerd, en wij nemen hierin onze verantwoordelijkheid. Sinds 2020 produceren we als eerste ter wereld een volledig circulaire matras, en begin dit jaar openden we de eerste fabriek die uitsluitend volgens circulaire principes produceert. Deze fabriek is een belangrijke mijlpaal naar een 100% circulaire toekomst. Hoewel we trots zijn op wat we hebben bereikt, beseffen we dat het nog niet genoeg is. Onze ambitieuze doelstellingen zijn noodzakelijk omdat we geloven dat organisaties medeverantwoordelijk zijn voor de leefbaarheid van de aarde voor toekomstige generaties.”
Rondreizend programma
Het rondreizende paviljoen, MUCE Modulair is gerealiseerd met steun van de Federale overheid, de Nationale Loterij, Kaira Fund, 2dehands en Auping. MUCE Modulair is gratis toegankelijk en te zien op verschillende locaties:
- Operaplein, Antwerpen (14-19 september)
- Beursplein, Brussel (20-26 september)
- Korenmarkt, Gent (27 september – 3 oktober)
Naast de tentoonstelling worden er workshops, debatten en lezingen georganiseerd. Bezoek www.MUCE.be voor het volledige programma.
Uitnodiging: Pers is van harte uitgenodigd voor de officiële preview en onthulling van MUCE Circulair op vrijdag 13 september om 14:00 uur op het Operaplein in Antwerpen. We kijken ernaar uit u te verwelkomen voor een exclusieve eerste blik op dit innovatieve project. Meer info volgt spoedig. RSVP via evi@oona.agency.
OVER MUCE
Muses United for Circular Economy (MUCE) is een non-profitorganisatie, opgericht door Nina Maat, die zich inzet voor het vergroten van bewustwording en educatie rondom de circulaire economie. MUCE gebruikt kunst en interactieve projecten om een breed publiek te informeren en te inspireren om deel te nemen aan duurzame initiatieven om zo de dialoog over de circulaire economie te bevorderen en het draagvlak voor een duurzame transitie te vergroten.
MUCE kreeg onder andere vorm door een uniek pop-upmuseum in 2022, waar bezoekers hun toegang betaalden met afgedankte batterijen en gsm's. Dit project benadrukte MUCE's creatieve aanpak om bewustwording te creëren en mensen actief te betrekken bij duurzame initiatieven. Daarnaast volgden nog meerdere initiatieven zoals een tentoonstelling en kledingruil in het Antwerpse Havenhuis en deelname aan het Blue Leaders event met een 3D-sensibiliserend kunstwerk. www.MUCE.be
OVER AUPING
Auping werkt al meer dan 135 jaar aan persoonlijke oplossingen op het gebied van slaap en (mentale) rust. Vanuit de overtuiging dat een uitgeruste wereld een mooiere wereld is, heeft Auping in alles wat ze doen aandacht voor mens, milieu en de toekomst. Met vakmanschap en oog voor detail ontwikkelt het bedrijf duurzame producten die ervoor zorgen dat je uitgerust bent en ontspannen je leven kunt leiden. Duurzaamheid, design en innovatie staan daarbij centraal.
Auping produceert alles in de duurzame fabriek in Deventer (Nederland) en is uitgegroeid tot bedden- en matrassenmarktleider in de Benelux, met meerdere verkoopvestigingen in Europa en distributie over een groot deel van de wereld. Auping is koploper in de circulaire economie en streeft ernaar om uiterlijk in 2030 een volledig circulair productassortiment te hebben. Sinds maart 2020 heeft Auping de B Corp-status, waarmee het bedrijf vrijwillig hoge standaarden nastreeft op het vlak van sociale en ecologische prestaties, maatschappelijke verantwoordelijkheid en transparantie. www.auping.be
Gelieve voor meer informatie, interviewverzoeken of overige vragen contact op te nemen met Evi Boits:
Evi Boits
**Onderzoek ABN AMRO (2019); https://www.abnamro.nl/nl/zakelijk/insights/sectoren-en-trends/industrie/matrasrecycling-een-kans-om-niet-te-laten-liggen.html